KONTAKT

Fondacija Svetlana Ceca Erdeljan
Adresa: Branka Krsmanovića 18, 11050 Beograd, Srbija
Matični broj: 28829701  /  PIB: 109690697a
informacije@fasce.org.rs  /

PODRŽITE NAŠ RAD DONACIJOM
265-6530310000294-50
Raiffeisen banka

Uputstvo za uplatu iz inostranstva (GBP)
Uputstvo za uplatu iz inostranstva (EUR)

Kontakt
Četvrtak, 25 april 2024

STIPENDIJE

Fasce stipendija je namenjena mladim lekarima prvenstveno anesteziolozima da se dodatno obrazuju i usavrše u nekoj od izabranih oblasti anestezije i intezivne terapije.

Izbor stipendista obavlja nezavisna komisija (profesori anesteziolozi) iskljušivo na osnovu stručnih kvalifikacija kandidata

Prijave za fasce stipendiju:
Prijave za stipendiju se šalju na konkurs za lekare, specijalizante i specijaliste iz anesteziologije na adresu  info@uais.rs
Pravo da učestvuju imaju:
1) Lekari na specijalizaciji ili specijalisti iz anesteziologije i intenzivne terapije
2) Starosti do 45 godina...

OSNOVI FIZIKE I MERENJA U ANESTEZIOL....

fotoOSNOVI FIZIKE I MERENJA U ANESTEZIOLOGIJI je najpoznatiji udžbenik koji objašnjava primenu u svakodnevnoj anesteziološkoj praksi.
Koristeći primere iz svakodnevne prakse i veliki broj ilustracija, autori su veoma kompleksne procese prikazali na jednostavan način i tako uspeli da veoma složene fizičke principe i matematičke formule neosetno približe čitaocu.

 

PRIM DR SVETLANA CECA ERDELJAN

Foto Svetlana Cfeca ErdeljanPrim dr Svetlana Ceca Erdeljan je rođena i školovana u Novom Sadu. Studije medicine je završava kao jedan od najboljih studenata svoje generacije. Tokom studija dobija brojne pohvale za izuzetne rezultate. Nakon završenog lekarskog staža, zapošljava se na Zavodu za anatomiju medicinskog fakulteta u Novom Sadu i postaje njihov asistent. Posle izvesnog vremana, ljubav prema kliničkoj praksi preusmerava je na Kliniku za anesteziju i intenzivnu terapiju Kliničkog centra Vojvodine (skr. KCV). Upravo na toj klinici provodi čitav svoj radni vek. Njena karijera je napredovala od specijalizanta, preko specijaliste, primarijusa, šefa anestezije do upravnika Klinike KCV. Tokom svoje duge karijere bila je i predsednik Anesteziološke sekcije Vojvodine.

MISIJA I VIZIJA

Misija Fondacije Svetlana Ceca Erdeljan je inicijalno obezbeđenje sredstava za usavršavanje i obrazovanje lekara, prvenstveno anesteziologa, kao i da kroz omogućavanje stručnog usavršavanja u Velikoj Britaniji.

Fondacija teži unapređenju položaja lekara u Srbiji i da u svakodnevnom delovanju postavi najviše standarde i rezultate kroz uspostavljanje i razvoj lokalne, međugradske i međulokalne saradnje u razmeni znanja, iskustva i dobre prakse sa drugim fondacijama, udruženjima...

FotoNagrada fondacije „Svetlane Cece Erdeljan“ koja se dodeljuje svake godine specijalizantima I mladim specijalistima anesteziologije I podrazumeva boravak od mesec dana u nekoj od bolnica u Velikoj Britaniji, jedina je takvog tipa u Srbiji. Imala sam sreće da budem ovogodišnji dobitnik, I da boravim tokom mesec dana u Univezitetskoj bolnici „King's College“ u Londonu i da sarađujem sa dr Zokom Milan kao mentorom. Dogovoreno je da tokom maja ove godine boravim u ovoj bolnici.
King’s College bolnica je poznata u svetu kao jedna od vodećih iz oblasti transplantacije jetre. Osim toga je I trauma centar za taj deo Londona I centar za edukaciju, čija su vrata otvorena svim lekarima iz celog sveta. Oduševljena sam time koliko su spremni I motivisani da prenesu znanje svakome ko je voljan da dodje I nauči nešto novo. Osim stručnosti i znanja, oduševio me je taj pre svega neposredan odnos prema svakom pacijentu.
Obzirom da sam najviše vremena provela na operacijama transplantacije jetre, mogu da kažem da je to jedan složeni mehanizam koji savršeno funkcioniše. Naime, ovde godišnje novu jetru dobije oko 250 bolesnika. Ovo nije ustanova u kojoj se radi po svetskim standardima, već se ovde postavljaju standardi prakse. Ponosna sam što sam imala priliku da je posetim. Oduševljena sam saradnjom sa kolegama, koji su odgovorili na svako moje pitanje.
Boravila sam i na odeljenju za hepatobilijarnu hirurgiju, gde sam imala priliku da dopunim znanje o anesteziji u hirurgiji jetre i pankreasa. Ova vrsta hirurgije se svakodnevno obavlja i u mojoj ustanovi, i svakako je korisno uporediti naš način rada sa njihovim, i implementirati nove tehnike u svakodnevnu praksu.Po pitanju sigurnosti u anesteziji, nisam uočila značajne razlike, ali po pitanju kvaliteta mnoge stvari bi se mogle popraviti u svakodnevnom radu anesteziologa u Srbiji.
Takođe, pohađala sam kurs „Otežan disajni put“ u organizaciji ovog univerzitetskog medicinskog centra, kao i dvodnevni kurs „Lung Ultrasound“ u organizaciji St. Barts centra i dr Martinelija.
Boravak u bolnici King’s College je bio neprocenjivo iskustvo i pomogao mi je da budem bolji i stručniji anesteziolog. Stečena znanja i veštine će mi mnogo značiti u svakodnevnom radu.
Želela bih da se zahvalim prof. Dr Zoki Milan koja je osnovala fondaciju „Svetlana Ceca Erdeljan“ i ustanovila ovu nagradu. Bilo je zadovoljstvo upoznati i sarađivati sa njom.

Dragana Rakić

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

‘’Dr Svetlana Ceca Erdeljan’’ Scholarship Foundation is the only foundation in Serbia which offers an opportunity for anesthesia residents and young anesthesiologist to work at one of the hospitals in the UK for a month. Every year, the scholarship is given to one of the residents or young medical specialists, and I was fortunate enough to be this year’s winner of the scholarship. In May 2018, as it had been previously agreed, I was provided with an opportunity to work at the King’s College Hospital in London.Prof Zoka Milan was my mentor during my stay there. I was honored to have a chance to visit the King’s College Hospital and work there, as it is known worldwide as one of the leading centers for liver transplantation. King’s College Hospital is also the Major Trauma Center for South East London, Kent and Medway and a training center. Their door is always open to doctors from all over the world. They are willing and motivated to share their knowledge with any doctor who wants to visit them and learn from them. I am delighted that my colleagues there answered each of my questions

King’s College, a research university, cooperates closely with King’s College hospital. The university is considered to be an exceptional research centre. The cooperation between the university and the hospital provides major benefits for students, health workers and patients.
I spent most of my stay there participating in performing liver transplantation. About 250 patients undergo this type of surgery,which is a very complex procedure, but the results are amazing.
This is not an institution where world standards are in place, but standards of practice are set here.
I also stayed at the Hepatobiliary Surgery Department, where I had an opportunity to learn more about anesthesia for liver and pancreatic surgery. At the Clinical Centre of Vojvodina, where I work, this type of surgery is performed every day, which is why it is good to compare our techniques with those used at the Hepatobiliary Surgery Department in London and include new techniques in everyday practice. I did not notice any difference between our techniques and theirs, regarding safety in anesthesia, but in terms of quality there is still room for improvement of techniques used by anesthesiologists in Serbia.
I attended the course ‘’Difficult breathing path’’ which was organized by this medical centre, as well as the two-day course ‘’Lung Ultrasound’’ organized by St. Barts Center and Dr. Martinelli and sponsored by British Medical Association.
Working at King’s College Hospital was an invaluable experience and it helped me become a better and more skilled anaesthetist. The knowledge and skills I acquired there will mean a lot to me for my daily work.
I would like to thank ‘’Svetlana Ceca Erdeljan’’ Scholarship Foundation and its founder, Professor Zoka Milan, who made all this possible. She is an excellent mentor and an incredible doctor. It was a great pleasure meeting her and working with her.


Dragana Rakić

 

 

 

 

 

 

IZ MOG UGLA....

IZ UGLA STIPENDISTE DR TIJANA NASTASOVIĆ

Da ću putovati u London saznala sam drugog dana Kongresa anesteziologa i intenzivista Srbije 2018.godine, po povratku sa seminara u Salcburgu, posredno, od mlađe koleginice koja mi je značajno saopštila: „Dobila si nagradu!“. Proglašenje stipendista od strane Prof.Dr Zoke Milan bilo je na svečanom otvaranju kojem ja nisam prisustvovala jer sam te večeri doputovala u Beograd. In November 2018, on the second day ofthe Serbian Congress of Anaesthesiologists and Intensivists, I found out that I won Dr Svetlana Ceca Erdeljan charity’s fellowship and that I would be travelling to London for one month placement at King’s College Hospital.

http://fasce.org.rs/images/detaljnije.jpg

IZ UGLA STIPENDISTE DR ARSENA UVELINA

Nakon predaje aplikacije za stipendiju, nagodisnjem sastanku anesteziologa Srbije u Beoradu odrzanom u novembru 2016. godine , saznao sam da sam dobitnik nagrade fonda „Svetlane Cece Erdeljan“ koja podrazumeva boravak od mesec dana u nekoj od bolnica u Velikoj Britaniji. Imao sam sreće da dobijem mogućnost da se usavršavam u Univezitetskoj bolnici „King's College“ u Londonu i da sarađujem sa Prof. dr Zokom Milan kao mentorom. I was honoured to be the first winner of the “Dr Svetlana Ceca Erdeljan” charity scholarship. The award was presented to me at our Serbian Anaesthetic Society meeting in November 2016.
I decided to visit King’s College Hospital in London, a decision I have never regretted.

http://fasce.org.rs/images/detaljnije.jpg


IZ UGLA STIPENDISTKINJE DR DRAGANE RAKIĆ

FotoNagrada fondacije „Svetlane Cece Erdeljan“ koja se dodeljuje svake godine specijalizantima I mladim specijalistima anesteziologije I podrazumeva boravak od mesec dana u nekoj od bolnica u Velikoj Britaniji, jedina je takvog tipa u Srbiji. Imala sam sreće da budem ovogodišnji dobitnik, I da boravim tokom mesec dana u Univezitetskoj bolnici „King's College“ u Londonu i da sarađujem sa dr Zokom Milan kao mentorom. Dogovoreno je da tokom maja ove godine boravim u ovoj bolnici.
King’s College bolnica je poznata u svetu kao jedna od vodećih iz oblasti transplantacije jetre. Osim toga je I trauma centar za taj deo Londona I centar za edukaciju, čija su vrata otvorena svim lekarima iz celog sveta. Oduševljena sam time koliko su spremni I motivisani da prenesu znanje svakome ko je voljan da dodje I nauči nešto novo. Osim stručnosti i znanja, oduševio me je taj pre svega neposredan odnos prema svakom pacijentu.
‘’Dr Svetlana Ceca Erdeljan’’ Scholarship Foundation is the only foundation in Serbia which offers an opportunity for anesthesia residents and young anesthesiologist to work at one of the hospitals in the UK for a month. Every year, the scholarship is given to one of the residents or young medical specialists, and I was fortunate enough to be this year’s winner of the scholarship. In May 2018, as it had been previously agreed, I was provided with an opportunity to work at the King’s College Hospital in London.Prof Zoka Milan was my mentor during my stay there. I was honored to have a chance to visit the King’s College Hospital and work there, as it is known worldwide as one of the leading centers for liver transplantation. King’s College Hospital is also the Major Trauma Center for South East London, Kent and Medway and a training center. Their door is always open to doctors from all over the world. They are willing and motivated to share their knowledge with any doctor who wants to visit them and learn from them. I am delighted that my colleagues there answered each of my questions

http://fasce.org.rs/images/detaljnije.jpg

DONATORI I PARTNERI

Fondacija je u bliskoj saradnji sa Udruženjem anesteziologa Srbije kao i sa British-Serbian Medical Association.

Fondacija Svetlana Ceca Erdeljan
Adresa: Branka Krsmanovića 18, 11050 Beograd, Srbija
Matični broj: 28829701  /  PIB: 109690697
informacije@fasce.org.rs

PODRŽITE NAŠ RAD DONACIJOM
265-6530310000294-50
Raiffeisen banka

Uputstvo za uplatu iz inostranstva (GBP)
Uputstvo za uplatu iz inostranstva (EUR)